Lučica 4 Spinut

21000 Split

Pon-Pet: 8-20h Sub: 8-13h

Web dućan je uvijek otvoren!

SeaPower blog

Apel čarteraša

Apel iz Udruge male brodogradnje i nautičkog sektora – čarteraši u problemu!

Čarteraši su u problemu! Iz Udruge male brodogradnje i nautičkog sektora pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca uputili su javni apel. Traže zamrzavanje odredbi važećeg Zakona o porezu na dobit i Pravilnika o porezu na dobit za vrijeme trajanja epidemije.

Čarteraši apeliraju

Vesna Ivić Šimetin, direktorica Udruge je poručila: “Zbog pandemije, naši brodovi nisu uprihodili 7% svoje vrijednosti. Sad smo dodatno kažnjeni jer nam se porezno ne priznaju kao rashod troškovi veza, servisa i amortizacije.
Zakonom i Pravilnikom o porezu na dobit, čarter kompanijama se kao rashod priznaje amortizacija i pripadajući troškovi plovila
. Ali samo ako po osnovi korištenja, takvo plovilo u poreznom razdoblju ostvari prihod najmanje u visini 7% nabavne vrijednosti.”

Predstavnici čarter kompanija (čarteraši) okupljenih u HUP-ovoj Udruzi nautičkog sektora navode: “S obzirom na koronom pogođenu skraćenu sezonu koja je trajala tek nešto više od dva mjeseca, više od pola brodova hrvatske čarter flote nije ostvarilo dovoljno prihoda niti kako bi pokrili svoje osnovne troškove!

Da bi stvar bila gora, ti isti troškovi bit će porezno nepriznat trošak. Također, za njih će se uvećati porezna osnovica te će zbog svega navedenog, čarter kompanije platiti porez na dobit. Plovila imaju visoke troškove hladnog pogona. To su vez, osiguranje, dizalica, troškovi godišnjih pregleda i atesta sigurnosne opreme te troškovi redovnog održavanja. Većina tih troškova su fiksni troškovi, bez obzira na to je li plovilo bilo u upotrebi ili ne.

Stoga je zamrzavanje odredbi važećeg Zakona o porezu na dobit i Pravilinika poreza na dobit za vrijeme trajanja epidemije od vitalne važnosti za poslovanje hrvatske nautičke industrije.

Tražimo hitnu reakciju Zakonodavca! S obzirom da se bliže rokovi predaje Završnih računa, te nam je dovoljno teško raditi u ovim neizvjesnim vremenima i bez dodatnih nameta.”

Pročitajte još: Pomoć koncesionarima pomorskog dobra u doba koronavirusa

Podijeli članak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter