Lučica 4 Spinut

21000 Split

Pon-Pet: 8-20h Sub: 8-13h

Web dućan je uvijek otvoren!

SeaPower blog

Hrvatska dočekuje nautičare s 20 posto većim turističkim pristojbama

Hrvatska dočekuje nautičare s 20 posto većim turističkim pristojbama

Ministarstvo turizma i sporta RH pripremilo je neugodno iznenađenje svim nautičarima koji će ove godine posjetiti lijepu našu obalu!

Naime, za nautičare je povećan iznos turističke pristojbe. Točnije, pristojba je vraćena na iznos iz 2019. godine.

Kako prenosi Glas Istre, turistička pristojba za nautičare, koja je prošle godine zbog posebnih okolnosti koronavirusa smanjena za 20 posto, ove je godine temeljem odluke Ministarstva turizma i sporta vraćena na iznos iz 2019. godine. Na ovu su odluku reagirali iz Udruženja marina pri HGK. Njihov predsjednik Sean Lisjak iz Marine Veruda kazao je da su se, obzirom da okolnosti koronavirusa i dalje traju, neugodno iznenadili kad su saznali za nove, veće cijene pristojbe.

Očekivanja i realnost

“Očekivali smo da će se ista odluka donijeti i ove godine. Nažalost, po pitanju pandemije nije puno toga promijenilo. Ostali smo neugodno iznađeni kad smo od Turističke zajednice dobili letke. U njima piše da se cijena turističke pristojbe vratila na iznos iz 2019. godine. Uputili smo dopis Ministarstvu turizma i HTZ-u. Apelirali na hitno ispravljanje cjenika s obzirom na to da posebne okolnosti pandemije i dalje traju”, kazao je Lisjak.

Iz HTZ-a su se ogradili poručivši da su postupili “u skladu s Pravilnikom o visini, načinu plaćanja i raspodjeli turističke pristojbe”. Umanjenje cijene, nastavljaju, “vrijedilo je iznimno samo u 2020. godini”. Zašto turistička pristojba ove godine neće biti umanjena ostaje nepoznanica. Ipak, doznajemo da bi se cijena za nautičare trebala sniziti i ove godine. Informacija je to koju je sam Lisjak dobio od Ministarstva turizma i sporta, ali za sada tek neslužbeno, zbog čega ovo pitanje i dalje ostaje otvoreno.

Uspostavljanje punktova za testiranje na korona virus

Kako bi omogućili što lakši protok stranih državljana koji će u Hrvatskoj koristiti usluge charter brodova, Udruženje je također predložilo uspostavljanje punktova za testiranje po raznim marinama diljem Hrvatske. Na taj bi se način klijenti mogli testirati na licu mjesta. Bez da telefonom moraju ugovarati testiranja i odlaziti u za to zadužene zdravstvene ustanove.

“Sam način organizacije rada tih punktova se još definira i nemamo službenu uputu kako bi trebali u konačnici funkcionirati. Znamo da će biti potrebno osigurati natkriveni prostor, ako je moguće laka dostupnost za dolazak vozilima, te da će samo testiranje raditi djelatnici Zavoda za javno zdravstvo pripadajuće županije u mobilnim timovima. Bilo je razgovora o obuci pojedinih zaposlenika samih lokaliteta, ali o tome još nemamo konačan odgovor. U praksi bi to značilo da se djelatnici ZJZ pojavljuju na punktu i vrše brza antigenska testiranja za potrebe naših klijenata u marinama, ali i ostalih turista u neposrednoj blizini”, zaključio je Lisjak.

Podijeli članak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter