Koje alate treba imati na brodu?

oprema na brodu | brodska oprema

Svaki pravi morski vuk zna da je more nepredvidivo, a oprema potrošna. Bilo bi naivno očekivati da će se uvijek sve odvijati idealno te da se na brodu ne trebate o ničemu brinuti. Upravo suprotno, na brodu su moguće i česte razne nezgode, male i velike. Uz pravilan alat i malo iskustva neke možete spriječiti i prije nego šteta nastane, a od velike štete napraviti manju. Druga je krajnost da se otisnete na pučinu bez alata i tako riskirate da vam sitne nezgode ozbiljno zagorčaju život. Nemojte riskirati ni svoj život ni brod, opremite se kvalitetnim alatom i budite mirni.

Što bi trebala sadržavati standardna brodska kutija za alat?

Odgovor na to ne postoji jer vi najbolje poznajete vaš brod i more kojim plovite. Mi vam možemo predložiti alat koji biste trebali imati na brodu, ali vam to može služiti kao kostur. Vi prilagodite popis vašim potrebama.

Bez obzira idete li u šumu, na more ili bilo gdje u prirodu kvalitetan nož je obavezan alat. Na brodu oštar nož znači uštedu vremena. Rezanje konopaca jednim potezom može vam biti od krucijalne važnosti u trenucima kada je svaka sekunda zlatna. Od osnovnih alata morate imati i dvoja kliješta i škare, po mogućnosti od nehrđajućeg materijala. Nikako nemojte zaboraviti izolir traku i setove rezervnih konopa. Prelistajte našu trgovinu ako vam trebaju novi konopci provjerene kvalitete. Vodootporna svjetiljka je jako važna jer vam može poslužiti kako biste signalizirali da vam treba pomoć. Set ključeva, super ljepilo i upaljač bi također morali naći svoje mjesto u vašoj brodskoj kutiji za alat.


Ono čega se svi boje je da im brod krene puštati vodu pa bi bilo pametno imati gumene čepove ili pastu za zaustavljanje prodiranja vode. Za takve situacije treba imati i vjedro s lopaticom ili nešto slično kako biste mogli izbaciti vodu koja se ušuljala u vaš brod. Ako imate veći brod bilo bi dobro da vjedro zamijenite motornom pumpom kako biste mogli brzo odstraniti vodu.

Oprema na jedrilici

Oprema na jedrilici

Vlasnici jedrilica imaju više opreme o kojoj moraju brinuti, a jedra i koloturi su najosjetljiviji dijelovi njihovih brodova. Dok za jedra postoje igle i konci te trake za krpanje, koloture je nemoguće popraviti ako puknu. Svaki vlasnik jedrilice bez seta za popravak jedara ne bi smio niti sjediti na privezanoj jedrilici. Većina vlasnika dovoljno je odgovorna da ima iglu i pripadajući konac, no koloture se često zanemaruje. Malo tko ima rezervne na brodu, a od iznimne su važnosti za funkcioniranje vašeg plovila. Koloturi, kao i svaki dio opreme moraju biti kvalitetni da bi podnijeli sva opterećenja. Ako želite bez briga isploviti u morsku avanturu posjetite našu web trgovinu i opremite se koloturima. Naručite i set igala te traku za jedra pa ćete se moći uhvatiti u koštac s lošim vremenom.

Savjetujemo vam da na brodu imate i kablove za paljenje (kleme). Tako ćete moći pomoći nekome u nevolji, a moći ćete i primiti pomoć. Pobrinite se da kupite kvalitetne kablove s dobrom izolacijom. Zamislite da imate kleme i zatrebaju vam prvi put nakon dugo vremena, sve nade položite u njih, a one ne rade jer su zahrđale. Na brodu je uvijek bolje spriječiti nego liječiti pa je kontrola opreme prije svakog isplova nešto što bi trebalo ući u naviku.

Zaključak

Vidite li da vam je neki dio opreme u lošem stanju zamijenite ga. Primijetite li da vam nešto nedostaje, naručite. Većinu stvari koje vam mogu zatrebati pronaći ćete u našoj trgovini, a našu kvalitetu ne morate preispitivati. Prilagodite opremu na brodu tipu vašeg broda, godišnjem dobu i vašim navikama. Nastojte kupiti što izdržljiviju opremu jer ćete tako rijeđe morati trošiti novac, a kvalitetnija oprema znači i lakše rukovanje ili bolji učinak.
Zaključak je da se s morem ne isplati igrati. Treba biti oprezan i osigurati si opremu kojoj možete vjerovati u bilo kojem trenutku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *