Brodski zimski san

održavanje brodova zimi

Sunce je visoko te nas nemilosrdno prži, more miriše. Vi na svom brodu uživate u zrelom voću, svježoj ribi i dobrom društvu. Dok vas valovi ušuškavaju, a galebi pozdravljaju sigurno ne razmišljate o tome da će za nekoliko mjeseci sunce biti zubato. Vrijeme uživanja će brzo proći. Želite li i idućeg ljeta uživati na svom brodu pobrinite se da prezimi bez oštećenja.

Priprema broda za zimu

Brodski zimski san - priprema broda za zimu!
Brodski zimski san

Hladnoća zna biti jako gruba prema brodovima zato je važna priprema broda za zimu. Hrđa stalno vreba. Cilja brodove o kojima vlasnici ne brinu kako treba pa ih nakon sezone ostave u stanju u kakvom jesu. Hrđa za tren zahvati neodržavane brodove pa bi trebalo poduzeti mjere opreza. Ne samo protiv hrđe već i protiv ostalih oštećenja. Nekoliko savjeta za miran zimski san vašeg broda donosimo u nastavku članka:

Neka brod bude čist, navošten i prebojan ako je potrebno

Preporuča se prije zime brod izvaditi iz mora. Tako ćete ga moći detaljno pregledati sa svih strana i obratiti pažnju na stvari koje su vam promicale dok je bio u moru. Pažljivo operite brod jer za brodove vrijedi isto što i za ljude – higijena je pola zdravlja. Brod pun vlage, nečistoća i soli ostavljen cijelu zimu u takvom stanju će vam zadati mnogo muke u proljeće.

Visokotlačni čistači su odličan izbor za pranje trupa i ostalih dijelova broda koji su bili pod morem. Jak pritisak će ukloniti i početke obraštanja, ali ako je brod već uzgojio debeli sloj organizama na svom trupu morati ćete se poslužiti drugom tehnikom.
Operite ostatak broda sapunom i vodom. Kada bude sjajan kao s reklame nanesite sloj zaštitnog voska na palubu. Detaljnim pregledom očišćenog trupa ćete otkriti sve rane i ožiljke na vašem ljubimcu. Po potrebi izbrusite nedostatke te ponovite antivegetativni premaz i sloj voska.
Uvjerite se da nema curenja na trupu, ventilima i drugim mjestima kroz koje voda može prodrijeti. 

Prolijte, zamijenite ili dodajte tekućine

Suhi vez za brodove - priprema broda za zimu
Suhi vez

Iz nekih dijelova vašeg broda prije zimske stanke treba ispustiti tekućine. Gorivo, ulje i antifriz bi trebali biti zamijenjeni ili nadoliveni. 

  • Isperite rashladne uređaje toplom vodom kako biste uklonili sol, nečistoće i koroziju.
  • Rezervoar za gorivo napunite do vrha kako bi se izbjegla kondenzacija tokom zimskih mjeseci.
  • Promijenite ulje motora i filter za ulje nakon što malo zagrijete motor. Uvijek koristite prikladno ulje za motore kako bi njihovo stanje ostalo savršeno. 
  • Pomoću pumpe uvedite antifriz u motor, upalite motor i čekajte da antifriz izađe iz motora. Za tuševe, slavine i ostale sustave koji koriste slatku vodu koristite antifriz koji nije otrovan kako ne biste riskirali svoje zdravlje. Isti taj antfriz koristite i u sustavima za grijanje vode.

Osušite brod, vlaga je golema prijetnja

Dijelovi broda na kojima vlaga može izazvati koroziju trebaju biti dobro osušeni. 

  • Osušite spremnike s opremom i pregledajte za slučaj da ima pukotina kroz koje voda može ući. Ulje koje je došlo u kontakt s vodom nalikuje na mlijeko i boja mu se promijeni. Prisutnost vlage može biti znak da neki od spojeva curi pa ga treba locirati i popraviti.
  • Potpuno ispraznite i osušite spremnik za svježu vodu i spremnik za toplu vodu.
  • Otvorite balastni tank kako bi se sva tekućina iscijedila.
  • Iscijedite svu vodu iz motora

Očistite i osušite sve ormariće, ladice i ostali prostor za pohranu. Frižider treba otvoriti i očistiti kako vas nakon zime ne bi srušio smrad frižidera. Sve jastuke treba ukloniti ako je moguće te ih oprati i prozračiti. Kako biste bili sigurni da nećete zakoračiti u carstvo plijesni kada u proljeće dođete na brod postavite po brodu dovoljno skupljača vlage.

Treba li obilaziti brod preko zime?

Što bolji posao napravite na kraju sezone rijeđe ćete morati biti u luci. Naravno da je pametno tu i tamo provjeriti stanje broda. Promatranjem eventualnih promjena u odnosu na prošli obilazak ćete dobiti važne informacije o stanju broda i njegove opreme. Obilaženje će vam dati i priliku da popravite otkrivene nedostatke, Seapower svu potrebnu opremu.
Osim što ćete uštedjeti novac i produžiti vijek trajanja brodu i opremi, obilasci su vam savršena prilika da uhvatite trenutak za sebe. Samo vi i vaš brod. Doduše na suhom, ali bitan je osjećaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *