Lučica 4 Spinut

21000 Split

Pon-Pet: 8-20h Sub: 8-13h

Web dućan je uvijek otvoren!

SeaPower blog

Marless projekt

Projekt MARLESS – znanstveni tim u Dubrovniku razvija autonomnu mobilnu mrežu za prikupljanje plutajućeg otpada

MARLESS – „MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions”. Ovo je ime projekta u kojem sudjeluje Sveučilište u Dubrovniku kao jedan od partnera. Rad na projektu započeo je 1. lipnja 2020.

Problematika

Projekt MARLESS bavit će se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata. To uključuje praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje. Potonje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more, piše Dubrovnik Portal.

Vrijednost projekta MARLESS

Projekt je vrijedan 4.244.726,00 €, a u njemu sudjeluje 13 partnera iz više regija južnog i sjevernog Jadrana. Glavni partner je Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto. U projektu surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bologni te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane.
Hrvatski tim čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Dubrovniku, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska regionalna energetska agencija i Istarska županija.

Znanstveni tim Sveučilišta u Dubrovniku čine nastavnici Odjela za akvakulturu i članovi Laboratorija za inteligentne autonomne sustave s Odjela za elektrotehniku i računarstvo. S proračunom od 399.860,00 € razvijat će autonomnu mobilnu mrežu za prikupljanje plutajućeg otpada i dati doprinos u aktivnostima vezanim za ekstrakciju mikroplastike iz vodenog stupca, praćenja količine otpada u Jadranskom moru i podizanja svijesti građana o ovom problemu.

Trajanje projekta MARLESS

Vrijeme izvedbe ovog strateškog projekta je od 1. 6. 2020. do 31.12.2022.. Projekt MARLESS provodi se u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014-2020.

Podijeli članak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter