Lučica 4 Spinut

21000 Split

Pon-Pet: 8-20h Sub: 8-13h

Web dućan je uvijek otvoren!

SeaPower blog

Ujedinjeni skiperi i članovi posada jahti postali dio radne skupine za izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama

Ujedinjeni skiperi i članovi posada jahti postali dio radne skupine za izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama

Izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama napokon na vidiku

Skiperi ujedinjeni u Udrugu hrvatskih skipera i članova posada jahti su nakon otvorenog pisma ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću vrlo brzo dobili i konstruktivan odgovor iz ministarstva. Naime, pismom su upozorili na loš sigurnosni standard i neadekvatnu edukaciju skipera u Hrvatskoj te su tražili brzu reakciju. Reakcija je stigla brzo, već nekoliko dana po objavi na stranicama morski.hr te je dogovoren sastanak u Ministarstvu.

Prema dogovorenom terminu 01. veljače, sastali smo se u Ministarstvu pomorstva s ministrom Butkovićem. Bili su tu njegovi bliski suradnici, kapetan Siniša Orlić i Boško Ercegovac, a razgovarali smo o temi iznimnog značaja za našu struku. Radi se o izmjeni pravilnika o brodicama i jahtama koji se tiče dijela o svjedodžbama. Na čelu našeg tima bio je Damir Horvatović u pratnji predsjednika Udruge, Vicka Ozretića. Također, bio je tu i tim iz učilišta Adria Libar, Katarina Barić i Renata Knežić Rak, javljaju iz Udruge.

Ministar Butković je u uvodnoj riječi pohvalio inicijativu. Nakon toga je Damir Horvatović prezentirao probleme uz brevete. Istaknuo je da su postali neadekvatni današnjim uvjetima. Također, naglašeno je da su nužne izmjene najviše oko potrebne prakse za stjecanje breveta. Ukazano je na činjenicu da zbog nepriznatog breveta hrvatski skiperi i zapovjednici jahti te svi oni čiji breveti nisu izdani po STCW standardu imaju problema prilikom zapošljavanja na stranim komercijalnim jahtama. Istaknuta je želja da svim agentima i charterima uskratimo onaj standardni argument: “nije vam brevet izdan po standardima” – pojašnjavaju iz Udruge detalje sastanka s ministrom te dodaju:

Poruka

Poručili smo i to da želimo konačno da se prizna naša profesija kao skipera u nautičkom turizmu. To možemo postići samo uz adekvatne svjedodžbe.

S druge strane stola smo zatekli ljude upoznate s problematikom. Bili su spremni za otvoreni razgovor te su iskazali želju da uz pomoć cijele stručne zajednice napravimo bolji zakon. To znači bolji pravilnik i svjedodžbe zbog kojih će stranci dolaziti polagati kod nas, a ne obrnuto kako je to danas.

Zaključak

Zaključak sastanka je da postajemo dio radne skupine oko izmjena pravilnika o brodicama i jahtama. Dobili smo zadatak pripremiti prijedlog pravilnika za stjecanje svjedodžbe zapovjednika jahte do 500 bruto tona. Izradu je na sebe preuzeo gospodin Horvatović koji će uz pomoć svih nas predložiti svjedodžbu za budućnost, javljaju iz Udruge hrvatskih skipera i članova posada jahti. Izrazili su nadu da će se buduće svjedodžbe za zapovjednika jahte A i B naći u pravilniku o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.

Podijeli članak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter