Uloga zaštitnih premaza u održavanju broda

Zaštitni premazi - održavanje broda

Tko je prvi koristio zaštitne premaze?

Zaštitni premazi su zaslužni za sjaj i glatkoću vaših brodova bez obzira na materijal od kojeg su izrađeni. No stavlja li se zaštitni premaz samo kako bi vaš brod izgledao dobro? Iz samog naziva se da zaključiti kako im glavna uloga nije estetska.
To su zaključili i antički narodi već 400 godina prije Krista pa su od smole i balzama napravili prvi zaštitni premaz za brodove.
U srednjem vijeku su sušiva ulja bila izrazito tražena, a neki su pigmenti (olovno i koštano bjelilo) imali cijenu tek nešto nižu od plemenitih metala i dragog kamenja.
Zaštitni premazi su očito jako važni za “zdravlje” broda pa se pobrinite da je premaz na vašem brodu uvijek u savršenom stanju.

Od čega štite zaštitni premazi?

Zaštitni premazi - uloga u održavanju broda

Kada se radi o većim brodovima koji su od metala premaz je tu kako bi spriječio koroziju, no većina privatnih brodova je od plastike ili drva. Zašto onda trošiti novac na premaz ako brod svakako ne može zahrđati?
Zato što kvalitetan premaz znači uštedu. Kod privatnih brodova zaštitni sloj je tu kako bi spriječio obraštanje trupa broda u alge i školjke. Organizmi pričvršćeni za trup broda drastično smanjuju njegovu hidrodinamičnot. To znači da se gorivo troši brže nego prije, a brod plovi sporije. Isto tako se povećava i emisija štetnih plinova. Istraživanja su pokazala da već i prva razina obraštanja (tanki bio film) smanjuje hidrodinamičnost za 2%. Alge će vas usporiti za 10%, a školjke za nevjerojatnih 40%. Ima toliko boljih stvari za potrošiti novac na njih od goriva, naši antivegetativni premazi sigurno spadaju u tu skupinu.

Suvremene premaze možemo podijeliti u dvije skupine: biocidne premaze i antivegetativne premaze s dodanim nano-česticama.

Biocidni premazi rade na principu otpuštanja biocida. Glavna biocidna komponenta je bakar (Cu₂O i Cu SCN) koji se pokazao mnogo učinkovitiji kada se radi o obraštanju u faunu nego u floru. Ova vrsta antivegetativnog premaza se sastoji od biocidnog sredstva i brzo razgradivog akceleratora biocidnog sredstva.
Najvažnija svojstva ovih premaza su: niska topljivost u morskoj vodi, relativno niska cijena i nisu štetni ni za okoliš ni za ljude. 

Tehnologija protiv obraštanja dijeli se na:

  1. Prirodni premazi na bazi smole
        1. Premazi s kontroliranim trošenjem polimera (CDP)
        2. Kontaktni ispirući antivegetativni premazi
  2. Samopolirajući kopolimerni premazi (SPC)
  3. Hibridni SPC/CDP premazi

Premazi s kontroliranim trošenjem polimera, (CDP)

Veziva ovih premaza sadrže oko 50% prirodne smole, a biocid je obično oksid bakra s akceleratorima. Iako su u teoriji ovakvi premazi topljivi i imaju samo ulogu laka u praksi su stvari malo drukčije. Nakupljanje bakrenih soli i drugih netopivih tvari nastaje debeli sloj istrošenih biocida. Odaberite ovu vrstu premaza samo za one dijelove broda koji imaju najmanji rizik od obraštanja ili ako će brod koji štitite tim sredstvom biti u moru kratke vremenske intervale.

Kontaktni ispirući antivegetativni premazi

Ova vrsta premaza ima mali udio smole zbog čega nema otapanja boje, a to stvara debeli isprani sloj koji može potaknuti rast algi na trupu vašeg morskog ljubimca.

Samopolirajući kopolimerni premazi (SPC)

Biocidi se otpuštaju procesu hidrolize između akrilnih polimera i morske vode. Taj proces omogućava kontrolirano otpuštanje biocida, ali daje i lakirajući efekt, koji uvelike povećava hidrodinamiku. Glavni biocidi su oksid bakra i cinkov oksid (ZnO), ubrzivač reakcija koji se brzo razgrađuje ali se ne nakuplja u moru. To ga čini mnogo prihvatljivijim s ekološkog gledišta, a u današnje vrijeme to mora biti jedan od važnih faktora pri kupnji bilo čega.
Karakteristike ovih premaza su konstantna razina otapanja biocida koja će trajati dok god ovaj premaz ostane prva linija obrane vašeg broda.

Hibridni SPC/CDP zaštitni premazi

Ovo je najnovija vrsta antivegetativnih premaza koja je kombinacija samopolirajućih premaza i premaza s kontroliranim trošenjem biocida temeljenih na prirodnoj smoli u koje su dodani polimeri topljivi u vodi i akcelerator. Učinkovitost ovih premaza je slična njihovu nazivu. Negdje je između SPC i CDP premaza, ista je stvar i s njihovom cijenom.

Neprijanjajući premazi (FRC)

Ovi su premazi daleko najbolji s ekološkog gledišta. Stvaraju iznimno glatku površinu koja gotovo onemogućava prijanjanje morskim organizmima na trup vašeg broda .
Fluoridni silikonski elastični polimeri imaju sposobnost stvaranja tankog sloja, ali i kemijsku te biološku izdržljivost. Ništa nije savršeno pa tako i ovi premazi imaju manu, a krije se u njihovim mehaničkim osobinama. Kod brzih brodova premaz se polira sam morskom vodom, a kod sporijih brodova čišćenje treba obaviti ispod vode.
Da ovi premazi ne postanu omiljeni svima koji brinu o očuvanju okoliša se pobrinula njihova cijena koja je čak 5 do 10 puta veća u odnosu na ostale premaze.

Alternativni načini zaštite od obraštanja

Premazi na bazi bakra su još uvijek dozvoljeni, ali postoji mogućnost da oni truju morske organizme. To usmjerava razvijanje novih premaza k otkrivanju bioloških boja i elektrovodljivih boja. Za sada su te nove tehnologije uspješno testiranje samo u laboratorijskim uvjetima. U stvarnim uvjetima ovo može biti problem zbog galvanizirajućeg učinka na susjedno plovilo ili efekata koji bi se mogli pojaviti kada se nekoliko plovila s elektrovodljivim premazom nađe u istoj marini.

Prije nanošenja antivegetativnog premaza treba uzeti u obzir tip broda, njegovu namjenu i vaše navike. Kontaktirajte nas i mi ćemo vam rado pomoći u odabiru savršenog premaza, a vjerujemo da ćete sve što vaš brod može poželjeti pronaći u našoj trgovini.

2 thoughts on “Uloga zaštitnih premaza u održavanju broda

  1. Pingback: Prednosti suhog veza - Prodaja nautičke opreme za brodove, jahte, brodice Sea Power d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *