Lučica 4 Spinut

21000 Split

Pon-Pet: 8-20h Sub: 8-13h

Web dućan je uvijek otvoren!

SeaPower blog

Periska

Jeste li ih vidjeli? Zajedno do očuvanja zaštićenih morskih vrsta!

Pažnju molimo! Ako negdje u Jadranskom moru uočite ljubičaste zvjezdače, žive periske, zupke, tritonove trube, igličastog ježinca, morskog konjića dugokljunića ili neku drugu ugroženu morsku vrstu, javite!

Evo kako!

Prijaviti lokaciju i priložiti fotografije možete zahvaljujući integraciji aplikacije za prijavu lokacija ugroženih morskih organizama u novu web stranicu Paklenih otoka na poveznici https://pakleniotoci.eu/HaveYouSeenIt

Jeste li ih vidjeli?

(Have you seen it?)

Jeste li ih vidjeli? (Have you seen it?) aplikaciju izradila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije More i Krš. Dogodilo se to u sklopu EU projekta IMPRECO. Aplikacija je jednostavna i laka za upotrebu te njeno korištenje ne iziskuje posebna znanja i vještine, kao ni puno vremena.

Aplikacija je usmjerena na dojave pronalaska zaštićenih, invazivnih te rijetkih morskih vrsta s posebnim naglaskom na plemenitu perisku.

Ona je najveći jadranski školjkaš, u iznimnim slučajevima dug i do 120 cm. Lepezastog je oblika i svojim šiljastim dijelom zabijena je u meku podlogu na morskom dnu, obično pijesku. Iako je zakonom strogo zaštićena, posljednjih je desetljeća permanentno ugrožena masovnim i nekontroliranim sidrenjem i ilegalnim lovom, a u ljeto 2019. godine, poharala ju je i bolest pa je njena populacija drastično pala.

Periska je od kraja 2019. uvrštena na IUCN-ov popis Crvenih vrsta što znači da je kritično ugrožena.

Sve slike i opis morskih vrsta za koje se moli dojava pronalaska kroz aplikaciju, navedene su na samoj aplikaciji, a neke od njih su ljubičasta zvjezdača, igličasti ježinac, zupka, tritonova truba, morski konjić dugokljunić i mnoge druge.

Organizatori ove velike i plemenite ekološke akcije pozivaju sve nautičare, ronioce, rekreativce, ribolovce, turiste i građane da koristeći aplikaciju Jeste li ih vidjeli? (Have you seen it?) dojave nalaze svake žive jedinke plemenite periske, ali i svih ostalih morskih vrsta koje su navedene u aplikaciji https://pakleniotoci.eu/HaveYouSeenIt. Nakon dojave Javna ustanova More i krš mogla provodit će mjere zaštite u suradnji s lokalnom zajednicom.

Budimo odgovorni i čuvajmo naš biljni i životinjski svijet zajedničkim snagama!

S obzirom na to da smo veliki ljubitelji mora, pratit ćemo svaku hvale vrijednu akciju koja na bilo koji način može doprinijeti očuvanju našeg prelijepog mora i obale. Pratite i dalje naš BLOG.

Podijeli članak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter