Lučica 4 Spinut

21000 Split

Pon-Pet: 8-20h Sub: 8-13h

Web dućan je uvijek otvoren!

SeaPower blog

Ministarstvo mora vs. Skiperi: “Uvažit ćemo i vaše primjedbe”

Udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti nedavno je uputila otvoreno pismo i apel ministru Olegu Butkoviću. U njemu su tražili adekvatniju i sigurniju obuku pomoraca i izmjenu Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama pomoraca. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture se uz ispriku zbog kašnjenja, mjesec dana nakon upita očitovalo na javni apel struke.

Skiperi zabrinuti

Skiperi su zabrinuti što su brodice veće i brže, a zbog nepoznavanja osnova, sve je veći broj nesreća. Posebice ih brine što osobe koje nikad nogom nisu kročile na brod, imaju mogućnost položiti tečaj za zapovjednika jahte kategorije B. To bi značilo da smiju upravljati jahtom od 500 BT. Programe i način obuke za upravljanje brodicama i jahtama smatraju zastarjelima i neadekvatanim.

Odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radi na pripremi izmjena Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama pomoraca. U tom okviru bit će predložen novi sustav stjecanja svjedodžbi o osposobljenosti za upravljanje brodicama i jahtama.

Kako novi sustav uvodi značajne promjenu u odnosu na postojeći zakonski okvir, Ministarstvo će organizirati vrlo široku javnu raspravu. Tijekom iste saslušati će se prijedlozi cjelokupne zainteresirane javnosti pa tako i Udruge hrvatskih skipera i članova posade jahti.

Također, već sada možemo reći da su prijedlozi, koji su predloženi od strane ove Udruge, u velikoj mjeri podudaraju s novim prijedlogom sustava stjecanja svjedodžbi o osposobljenosti za jahte i brodice”.

Podijeli članak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter